HTML

Bodobács irtás, vaspondró irtás, futrinka irtás

Pókok irtása, ezüstös pikkelyke és kemencehalacska irtás, vaspondró és futrinka elleni védekezés. Bodobács irtása, tűzbogár irtás, suszterbogár irtás

Friss topikok

Vaspondrók elleni védekezés.Vaspondró, vaskukac irtás

2010.12.16. 10:14 Kártevőirtó

A vaspondrók az ezerlábúak (Chilognatha) rendjébe tartozó állatcsoportok egyike. Mérete 20-30 mm. Szárazabb gyepekben, akácosokban gyakori, gyakran tömeges. A hasznos élőszervezetek közé sorolják. Korhadékevők, elhalt növényi anyagokkal, avarral, fatörmelékkel táplálkoznak, fontos szerepük van a humifikációs folyamatokban. Lassú mozgású állatok. Az ősz közeledtével keresik természetes áttelelő helyüket (talaj), aminek során a lakóépületeket is ellephetik. A lakásokba bejutva előbb-utóbb kiszáradás következtében elpusztulnak. A vaspondrók felszaporodásához kedvező környezetet nyújthatnak a parlagföldek, a bomló szerves anyaggal feltöltődött árkok, a szeméttelepek. A vaspondrók táplálkozásukkal fertőtlenítő tevékenységet is végeznek, ami a szemétben előnyös is. Akkor vándorolnak, ha megbolygatják az élőhelyüket , illetve ha túlszaporodnak, továbbá a megváltozott időjárási feltételek valamint párzási vagy telelési hely keresése késztetik őket új élőhely felkutatására. A vaspondró elleni védekezéskor elsősorban a lakóépületektől való távoltartás lehet a cél, amit közvetlen veszély esetén az állatok összesöprésével (porszívózással), nagyszámú állat esetén perzseléssel, irtószeres védősáv létesítésével lehet leghatásosabban megoldani. Fontos tudni, hogy a vaspondró a lakosság számára semmilyen fertőzési veszélyt nem jelent (betegséget nem terjesztenek, élelmiszert nem károsítanak), undort keltő hatása miatt (ami kinézetéből és erős szagából ered) azonban szükségessé válhat irtása, de helyük és szerepük van környezetünkben. A vaspondró elleni védekezést csak akkor javasoljuk, ha tömegesen lepi el a lakótereket. Irtószeres kezeléssel ilyenkor látványos eredményt lehet elérni, az aktív rovarirtószeres védősávon ha áthaladnak, nagy számban pusztulnak. Maradéktalanul kipusztítani azonban nem lehet őket: a külső zöld területekről hullámokban érkezik az utánpótlásuk.  Vaspondró elleni védekezés ügyében további információ.

Szólj hozzá!

Címkék: vas vaspondró vaskukac pondró

A bejegyzés trackback címe:

https://vaspondroirtas.blog.hu/api/trackback/id/tr742519200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása