HTML

Bodobács irtás, vaspondró irtás, futrinka irtás

Pókok irtása, ezüstös pikkelyke és kemencehalacska irtás, vaspondró és futrinka elleni védekezés. Bodobács irtása, tűzbogár irtás, suszterbogár irtás

Friss topikok

Verőköltő bodobács elleni védekezés

2010.12.16. 11:23 Kártevőirtó

A feltűnő, piros-fekete mintázatú verőköltő   bodobácsok különleges nevüket onnan kapták, hogy a legelső tavaszi rovarok közé tartoznak, már a gyenge napfényben is tömegesen mutatkoznak, azaz a tavasz, a verőfény hírnökei. Általában kőfalakon, fatörzseken sütkéreznek, akár százas csoportokban. Ha megmelegedtek a hosszú tél után, rögtön nekiállnak az új bodobács-nemzedék életrehívásának: a potrohvégükön összetapadt párok erősebb tagja mulatságos módon hurcolja maga után a partnerét. A verőköltő bodobács egyébként nevével ellentétben nem a bodobácsok (Lygaeidae) rokona, hanem a verőköltő poloskák családjának tagja. Népnevei között szerepel még a katonabogár, a suszterbogár, (Az elnevezések többek között azért is helytelenek, mivel nem a bogarak, hanem a poloskák közé tartozik.) Ez a poloskafaj nem áraszt kellemetlen szagot, illetve nem is szúr (nem összekeverendő a vérszomjas ágyi poloskával). A verőköltő bodobács nem tartozik a kártevők közé, telelőhelyet keresvén mozog tömegesen. A házfalakat, napsütötte párkányokat tömegesen lepheti el, időnként téli időszakban is. Jól kivitelezett szúnyoghálókkal megakadályozható a beltérbe való bejutásuk. Csak akkor javasolt ellenük rovarirtással védekezni, ha nagy számban sütkéreznek a falon, továbbá ha bejutnak a lakótérbe. Kárt itt sem okoznak, undor keltésükkel azonban zavarják az emberek nyugalmát. A házfalon tartózkodó példányokat tartós és taglózó hatást egyaránt biztosító irtószeres permetezéssel pusztíthatjuk el. Mint minden kültéri rovarnál, teljes 100%-os védelmet itt sem lehet biztosítani, nem is ez a cél. A bodobácsok számát arra a szintre kell visszaszorítani, ami már nem zavaró az embernek.

Bodobácsok elleni védekezéssel kapcsolatban további információ:

2 komment

Címkék: bodobacs elleni vedekezes suszterbogar

A bejegyzés trackback címe:

https://vaspondroirtas.blog.hu/api/trackback/id/tr302519316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2012.06.27. 18:48:19

Engem például nem zavarnak. Tudomásom szerint bomló szerves anyagot fogyasztanak, tehát a lebontásban van jelentős szerepük, talán még hasznosak is ezért.

Yo! Maaan! 2014.03.30. 23:03:45

Engem se zavarnak... nem tudom, miért kéne irtani. Ha nincs útban, nem zavar, nem kell elpusztítani.
süti beállítások módosítása