HTML

Bodobács irtás, vaspondró irtás, futrinka irtás

Pókok irtása, ezüstös pikkelyke és kemencehalacska irtás, vaspondró és futrinka elleni védekezés. Bodobács irtása, tűzbogár irtás, suszterbogár irtás

Friss topikok

Futrinka irtás, futóbogár elleni védekezés.

2010.10.09. 18:42 Kártevőirtó

Futóbogarak vagy futrinkák (Carabidae)

A ragadozó bogarak (Adephaga) alrendjébe tartozó család, amelynek hozzávetőlegesen 650 faja él Magyarországon. A bogarak nagy része éjjel vadászó ragadozó; rovarokat, rovarlárvákat, bábokat fogyasztanak. Általában hasznosak, ismert kivétel a növényevő és kizárólag a kalászos gabonaféléket károsító gabonafutrinka, amelynek lárvája a gabona „csócsárló”. A gabonafutó futrinka nyár végén, ősszel hazánkban sok bosszúságot okoz.

 

futóbogár

Gabonafutó futrinka

A család kifejlett bogarainál jellegzetesen a szárnyfedő hátul lekerekített, amely a rovar potrohát általában teljesen lefedi. Az elülső (kemény) szárny rendszerint hosszanti irányban rovátkolt, a lábak általában hosszúak és vékonyak, láthatóan a gyors futásra teremtettek. Egyes nagyobb fajok egyedei egy métert akár 7-8 másodperc alatt is lefutnak. Egy jellegzetes futóbogár alkatot mutat az ábra. Tekintettel éjjeli életmódjára, nappalra a bogár elbújik, jellemzően vagy a földben lévő kis járatokba, talajrepedésekben, kövek alatt vagy lehullott falevelek, letört ágak alatt vackol. Nyári végén, aratáskor teljes egészében megszűnik az előhelye, ilyenkor új életteret keresvén a futrinka tömegesen árasztja el a lakott területeket is.

 Sok telefont kapunk ősz elején, hirtelen jött tömeges csótány invázióra panaszkodva. Az évben ebben a 3-4 hetében mindig fenntartásokkal fogadjuk a csótányos megkereséseket. Az esetek többségében ugyanis futóbogár, pontosabban gabonafutó futrinka a riadalom okozója. Könnyedén lehet rovarirtószer használatával védekezni ellenük, kérdés hogy érdemes-e. A futrinkák ugyanis kültérről újra és újra behatolnak a helyiségbe, és ilyenkor alig látható a rovarirtás hatása. Csak olyan esetekben javaslunk védekezést végrehajtani a futrinkák ellen, ha óriási tömegben vannak jelen a lakóterekben.
Futrinka elleni védekezésről bővebb információ!

3 komment

Címkék: futrinka irtas futobogar gabonafutrinka gabonafuto futrinkák

A bejegyzés trackback címe:

https://vaspondroirtas.blog.hu/api/trackback/id/tr202649783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása